No tänä vkonloppuna ollaan treenattu tottelevaiseksi. Saa nähdä onnistuuko. Skogsterin Mia Vihdistä kävi kurssittamassa meitä lappilaisia, porukkaa oli usemmalta paikkakunnalta täältä pohjoisesta. Harvoin saadaan tuon tasoisia kouluttajia näille lakeuksille, joten hyvä, että oppi levisi mahdollisimman laajalle. Eilen olin vain luennolla, joka osoitti kuinka yksinkertaista PERIAATTEESSA koirankoulutus on. Miten se kuitenkin voi olla välistä niin äärettömän hankalaa, päätä saa hakata seinään ihan urakalla. Tänään olin hallilla koko päivän, Napilla oli koirapaikka sinne, oisko meidän lisäksi ollut kymmenen muuta koiraa. Jokainen teki vuorollaan noin puolen tunnin session. Meidän ongelmaksi olin ilmoittanut seuraamisen, joka on sinällään ihan näyttävän näköistä eli koira seuraa tarmokkaasti hyvällä kontaktilla, mutta seuraamispaikka on ihan syvältä. Samoin perusasento, joka vaikuttaa seuraamispaikkaan. Ja koska koira edistää seuraamisessa niin käännökset on huonot, ainakin vasemmalle kääntyminen. Kun Nappi istuu sivulla mun mielestä hyvin niin sen etutassut on noin 10 cm mun varpaankärjistä edellä, kun taas Mian mukaan ne sais olla jalkaterän puolessavälissä, isoilla koirilla kantapään kohdalla. Musta tuo paikka tuntuu ihan epäluonnolliselta, enhän mää edes näe sitä koiraa kunnolla kun se on niin takana! Treenattiin ihan pienillä seuraamispätkillä; ensin joitain askelia suoraan, sitten loiva käännös vasempaan ja pysähdys. Ja koirahan teki virheen alussa joka kerta eli pysähtyi aivan liian eteen. Pienellä pakotteella eli remmistä nyppäsyllä, se sitten ohjattiin oikeaan paikkaan ja kun istui hyvin niin klikkerillä naksaus ja palkka eli meidän tapauksessa makupala. Tästä lähdettiin sitten tekemään samantien uutta pätkää. Loppujen lopuksi vaihdettiin tuo pakoite siihen, että rauhallisesti siirsin sen pannasta ja takapäästä oikeaan paikkaan, kun se pysähtyi väärin. Teimme useita toistoja, joskus se pysähtyi heti oikeaan paikkaan, jolloin naksu ja palkka, joskus pakotteen kautta naksu ja palkka. Teimme useita toistoja ja koira kesti kyllä harjoituksen hyvin ja teki ihan hyvällä motivaatiolla, vaikka treeni ei ollut mitenkään erityisen "hauska". Ens vkonlopun tokokisat kisataan huonolla perusasennolla ja sen jälkeen aloitan oikean tehotreenin tuon paikan suhteen.
Kaikenlaisia kikkakolmosia me kurssilta saatiin, pitäisi olla selkeät merkit koiralle milloin se on vapaalla ja milloin tehdään töitä. Leikkimiseen koiran kanssa tuli hyviä vinkkejä. Minähän oon aika laiska käyttämään lelua palkkana, joten siihen pitäisi nyt panostaa varsinkin Ruusun kanssa. Auktoriteettia painotettiin ja siinä tiedän meillä Napin kanssa olevan ongelmaa. Koira pompottaa mua ihan 6-0. Hyviä esimerkkejä on mm. mun komentelu haukkumalla jos esim. kentällä ei tehdä mitään, se aloittaa illalla tuijottelun ja vinkumisen kun alkaa olla ruoka-aika, että alahan akka antaan sapuskaa, vinkuu kun haluaa ulos tai sisälle, odottaa, että hänen ylhäisyytensä nostetaan autoon (meillä on auton perä aika korkee, mutta kyllähän se sinne pääsee, Ruusukin hyppää mennen tullen ja palatessa) jne. Ja palvelu pelaa, kun haluan itse päästä helpommalla ja teen niinkuin koira haluaa. Kauheinta on kun tiedän, että meillä on johtajuusongelma, mutta en oikeastaan puutu siihen millään lailla,  koska ei se nyt silleen arkea hankaloita ja koira tottelee hyvin mun tarpeisiin lenkeillä ja kotona. Mutta pitäisi puuttua! Ehkä ryhdistäydyn joku päivä tämän asian suhteen.
No joo se siitä. Nyt alan laittaan tytöille huomiset vermeet valmiiksi päiväkotipäivää varten, ihana uusi työviikko alkamassa :) Pakko huijata itseänsä, että jaksaa taas painaa pitkää päivää...